Mamografia  – de ce ar trebui efectuat acest test?

Deși cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer feminin, acesta poate fi combătut eficient. Cu cât este detectat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare completă. Din acest motiv, printre altele, merită să nu uiți de autoexaminarea regulată a sânilor, care ar trebui completată cu mamografie. Află ce este acest test și de ce este atât de important.

Mamografia – un test care poate salva o viață

Mamografia este unul dintre cele mai importante teste preventive, recomandat femeilor peste 45 de ani. Permite, cu ajutorul unui mamograf  – într-un mod complet neinvaziv și nedureros – să detecteze modificările canceroase la sân într-un stadiu incipient de dezvoltare.

Tine minte! Cu cât cancerul de sân este detectat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare completă.

Mamografia aparține unui grup de teste radiologice. Se caracterizează printr-o eficiență ridicată (sensibilitate de 80-95%), deoarece echipamentele moderne, precum un aparat mamograf planmed clarity, sunt capabile să detecteze chiar și modificări mici – de la 3 mm în dimensiune.

Deși mamografia este recomandată ca măsură preventivă, indicațiile specifice includ:

  • vârsta peste 45 de ani,
  • modificarea suspectă a mamelonului, de exemplu, retracția lui sau a pielii, noduli sau apariția secrețiilor,
  • durere de sân.

Mamografia se efectuează și la femeile care aparțin grupului de risc – există un istoric familial al acestui cancer. Aici se recomandă efectuarea testului mai des. Conform recomandărilor, testul trebuie efectuat o dată la 2 ani la femeile peste 45 de ani și care nu se află în grupul de risc. Cu toate acestea, după vârsta de 50 de ani, trebuie efectuat o mamografie în fiecare an.

Examinarea mamografică – pregătirea corectă este importantă

Pentru ca o examinare a sânilor să ofere o imagine fiabilă, este necesară o pregătire adecvată. Cele mai importante recomandări sunt:

  • raportarea la un test la câteva zile după menstruație,
  • renunțarea la orice produse cosmetice aplicate pe zona axilei, de exemplu deodorante, parfumuri, balsamuri, pudra.

Merită să porți haine mai largi – pentru a te dezbrăca rapid (de la talie în sus). De asemenea, ar trebui să te abții de la a purta bijuterii.

Mamografia – este de încredere?

Mamografia este o metodă de diagnostic destul de precisă. Îți  permite să detectezi mici modificări – chiar și cele benigne. Se pare că multe dintre modificările care apar în celulele detectate în timpul acestui test nu s-ar transforma niciodată în cancere agresive. În ciuda acestui fapt, femeile sunt trimise pentru tratament, deoarece este dificil să se distingă imediat leziunile periculoase de cele inofensive.